Wat is nodig om je doel te bereiken?

Wat is nodig om je doel te bereiken?

Geplaatst op door Ida Dijkstra

Het is donker, het is koud, het is vroeg.

5.15 uur: de wekker gaat want om 6.30 is het vertrek naar Poon Hill. Het is de bedoeling de mooiste zonsopgang, op bijna 3200 meter hoogte, van Nepal mee te maken. Dat wil ik niet missen natuurlijk.

Thea voelt zich ziek, ze heeft buikpijn en slecht geslapen, dus die blijft lekker in bed liggen. Ik trek mijn kleren aan, niet te weinig, want het vriest buiten. Ik eet een koekje en vertrek samen met onze gids Santosh. De tocht naar boven is zwaar, al na 200 meter lopen heb ik ademnood en zo nu en dan pap in de benen. Het is erg pittig en ineens wil ik niet meer. Ik heb te veel kleren aan, gisteravond en vannacht was het koud. Ik zeg hijgend en piepend tegen Santosh dat ik niet meer wil.

Hij kijkt me aan, reageert niet. Zegt: take your time. We lopen weer een eindje, mijn veter zit niet goed, in de haast een haakje van mijn schoen gemist. Regelmatig blijf ik staan, happend naar adem. Santosh blijft geduldig, net als de afgelopen dagen. Een zak vol geduld heeft die man met ons. Uiteindelijk komen we na bijna een uur boven. De zon komt net op. Er staan hordes mensen, uit alle uithoeken van de wereld. Ze hebben allemaal vanochtend vroeg de wekker gezet om deze zonsopgang mee te maken. Er worden foto's gemaakt, mensen hebben plezier, leggen het moment vast. Santosh wijst me de verschillende bergtoppen, hij is trots op zijn land. Ik realiseer me weer eens hoe nietig wij mensen zijn en hoe hard we bezig zijn al dit moois met elkaar te vernietigen. Ook overvalt me een gevoel van dankbaarheid, dat ik dit mag aanschouwen. De tranen biggelen me over mijn wangen. Bij mijn kop warme thee peuzel ik nog een gemberkoekje naar binnen. Ik geniet er met volle teugen van.

De wandeling naar beneden gaat gesmeerd, ook al ligt er sneeuw en is het soms glibberig. Om 7.30 zijn we weer in het hotel. Thea is gelukkig weer wat opgeknapt. Na het ontbijt vertrekken we voor de derde dag van deze geweldige trekking. Onderweg, lopend door het prachtige landschap, heb ik tijd genoeg om te bedenken wat deze reis van vanochtend allemaal wil zeggen.

Ik kom er op uit dat ik met het doel duidelijk voor ogen daar kan komen waar ik wil zijn. Mocht ik ooit, en dat zal waarschijnlijk sneller zijn dan ik denk, even niet meer weten hoe ik bij mijn doel moet komen, zal ik denken aan mijn tocht naar Poon Hill: stap voor stap, take your time. Het doel kan ver lijken, maar om de bocht zie je ineens het uitkijkpunt van Poon Hill. En dan is het niet ver meer…

Andere blogs

Meer informatie

Wil je graag meer informatie over onze behandelingen?

Bel 06 3811 4516.

Plan een afspraak

Laat ons weten op welke manier wij je kunnen helpen.Wil je de gratis nieuwsbrief ontvangen?

Ik ontvang graag de nieuwsbrief van Sindryn.