Mantelzorgers

Mantelzorgers

Geplaatst op door Thea Kooistra

En dan is het ineens zover. Je ouders worden best vrolijk en blij en redelijk gezond oud. Ach, phpd (pijntje hier, pijntje daar) kennen zij ook, maar je hoort ze niet klagen. Je zoekt ze geregeld op, drinkt een kop koffie met ze, eet er een boterhammetje, kletst over de dingen van hun en jouw leven. Er komen elke keer meer herinneringen op tafel, je bekijkt het fotoboek van een vakantie van veertig jaar geleden en door een artikel in de krant over de oorlog hoor je verhalen die je niet kende. Je denkt dat het allemaal prima gaat, de verhalen die je hoort klinken goed. Toch?

En dan… gebeurt er iets in de gezondheid van een van je ouders. Geen hele gekke grote dingen, niet levensbedreigend, maar toch genoeg om de dokter erbij te halen en een afspraak bij een specialist in het ziekenhuis te moeten maken. Dan merk je pas hoeveel invloed dat heeft op het systeem wat er is in de huishouding van je ouders.  Je merkt dat er scheurtjes komen in het systeem wat ze samen hebben opgebouwd in hun jarenlange huwelijk. Je realiseert je dat er meer ondersteuning nodig is en ineens heb je contacten met allerhande instanties en mensen die samen met jou de zorg voor je ouders dragen. Je zit er bovenop, het gaat om jouw ouders!

Dat gaat zo een aantal weken, je denkt zo nu en dan dat het wat rustiger is, maar na een paar dagen is er toch weer iets wat je aandacht vraagt. En je gaat weer. Net als je broers en zussen, die ook meedenken en hun steen bijdragen.

Je merkt dat het zwaar is, misschien niet eens het werk dat je ervan hebt, de telefoontjes de je doet, het overleg dat je pleegt. Maar wél de emoties, het zien dat je bejaarde ouders onthand zijn en de vraag hoe dit nu allemaal verder moet. Je bent moe, verdrietig, maar moet wel door. Voor hen, en natuurlijk ook voor jezelf. En hoe zorg je dan ook goed voor jezelf? Hoe zorg je ervoor, dat je ondanks de onrust die je voelt, goed slaapt? Dat je genoeg ontspanning hebt, naast je baan en de zorg voor je ouders én je gezin? Neem je de tijd om met je partner een kop koffie buiten de deur te drinken, een lekkere wandeling te maken of een expositie te bezoeken? Praat je met anderen over je zorgen, of laat je het lekker binnenhuis sudderen?

Mantelzorg is zwaar. Het is mooi om te doen, nu kan het nog… dus bikkel je nog even door. Hoe lang? Zolang het nodig is, je doet het! Voor je ouders. Zij waren er voor jou, nu ben jij er voor hen.

Zolang het nodig is, zolang het kan! Maar vergeet je niet voor jezelf te zorgen? Of zo nu en dan voor jou te laten zorgen?

Andere blogs

Meer informatie

Wil je graag meer informatie over onze behandelingen?

Bel 06 3811 4516.

Plan een afspraak

Laat ons weten op welke manier wij je kunnen helpen.